English

* * * * *

FORTISSIMO FFelicia FF157

Page
Menu
News

* * * * *

Propel

Det er et problem med propellen, at den kan få begroning med rurer (havstulpor). Man kunne tro at en bronzepropel indeholder tilstrækkeligt kobber til at være giftig. Men kobberet frigives ikke og derfor virker det ikke (og hvis det frigives, så er det reelt et endnu større problem fordi det så vil bruge propel-materialet). Løsning efterspørges.

Der går rygter om et antal brugbare husråd.

  • Det ene er indsmøring med lanolin (fedt), der lugter som en våd uldtrøje. Det kan købes på apoteket eller hos en materialist. Der sælges også et nyt produkt der udmærker sig ved at være baseret på lanolinfedt uden tilsætninger udover embalage.
  • Det andet råd er, at overmale propellen (tegne på den) med en sprittusch. Det er muligvis ikke alle typer pen der virker, det kommer lidt an på opløsningsmidlet. Den rigtige type lugter lidt af bitre mandler, og indeholder ikke cyanid (HCN) men derimod benzaldehyd, som er et almindeligt opløsningsmiddel. Det er uden tvivl sundhedsskadeligt, - også for rurer, men jeg synes ikke rigtig det virker.
  • Det tredje er indsmøring i vandfast fedt, typisk volvo blå der bruges til black-jack stæævnrør tætning. Det har virker for nogen men ikke hos alle og ikke et tydeligt mønster
  • Det fjerde er at lægge propellen i en pastikpose med eddikkesyre og lade den ligge i det fugtige miljø til den bliver grøn, formentlig en ir-dannerlse. Hensigten er vel at frigive noget kobber fra propellen så det kan virke begroningshæmmende. Lyder mest som en dårlig ide der bygger på at ødelægge (mere eller mindre) propellen.
  • Den femte mulighed jeg har hørt om ligner fedt indsmøringen, blot bruges linolie istedet for. Virkningen skulle bero på at olien "harskner" og omdannes til noget giftigt som er hårdt nok til at blive siddende. Løsningen er set beskrevet hos Preben Heide på Ankerpladsen

 

IØVRIGT om propeltypen, se under Motor

Sidst opdate:
May 06, 2024, 18:52
« forrige top næste »
Page
Menu
News
Hjem Print Version Mailform Sitemap
151,353 visitors
253,487 page views
1.67 page views / visitor
English


Page
Menu
News
Nyeste opslag

Juli 2014

Site renovering pågår langsomt eftersom båden forlængst er solgt og nu sejler i Holland under tysk flag. Og er i 2020 flyttet ti Travemunde.

Følg Båten Anna, Fortissimo på vej jorden rundt.Seneste status er at båden nu er hjemme og sat til salg.

Se link på facebook og Anna egen hjemmeside

Båden Bull, også på langfærd,  er rapporteret sunken se SXK http://www.pakryss.se/langseglare-sjonk/

Andet opslag

Enter email-adress and Changedetection will notify it on page updates

privacy policy
 

Besked til andre om siden

Bookmark and Share


Other languages:
 


. bab.la language portal to be used for translations.
. Use Google translate for other language until multilanguage pages is ready, choose language.


website statistics

Genopstået

På grund af systemopdateringer kan den gamle site ikke bruges mere.

Fortissimo.dk er derfor genindstalleret og under renovering

nov-dec 2018


. .

. .


 

Page
Menu
News

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login